ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ (Κλικ στην εικόνα του βιβλίου)

01

12 μήνες με την Ελιά, η Ελιά στη Μεσόγειο
Το βιβλίο "12 μήνες με την Ελιά" είναι μια εξαίρετη έκδοση του Πολιτιστικού Οργανισμού "Οι δρόμοι της Ελιάς" του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Δυστυχώς δεν κυκλοφόρησε ποτέ στα βιβλιοπωλεία αλλά μοιράστηκε σε φορείς και οργανισμούς.
Εδώ κάποια On-Line αποσπάσματα απο τον κ. Γιάννη Σταματά.
02

Κρίση αλμυρότητας στη Μεσόγειο
Η κρίση αλμυρότητας του Μεσσηνίου, είναι η περίοδος κατά την οποία η Μεσόγειος Θάλασσα εξατμίσθηκε κατά την περίοδο του Ανωτέρου Μειόκαινου 5,96 εκατομμύρια χρόνια πριν.
03

Η Μεσόγειος των πολιτισμών
Αγάπησα τη Μεσόγειο με πάθος... Έμελλε να 'χω τη χαρά να της αφιερώσω πολλά χρόνια μελέτης περισσότερα από ολόκληρη τη νιότη μου. Σε αντάλλαγμα ελπίζω λίγη από τη χαρά και το φως αυτής της θάλασσας να φωτίζουν τις σελίδες του βιβλίου μου». Είναι τα λόγια του κορυφαίου ιστορικού και μελετητή Fernand Braudel, που αναδεικνύουν με απαράμιλλη γλαφυρότητα τη συγκίνηση που του προκάλεσε ο μεσογειακός κόσμος, στον οποίο αφιέρωσε μεγάλο μέρος των ερευνών του.
04

Η Μεσόγειος χθες σήμερα αύριο
Το κέντρο του αρχαίου κόσμου. Η θάλασσα που ενώνει. Το σύνορο που χωρίζει. Η λεκάνη του νερού στην οποία  κυκλοφόρησαν Αιγύπτιοι, Φοίνικες, Ελληνες, Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι, Γαλάτες, Αραβες, Ιουδαίοι, Οθωμανοί. Εκεί όπου
διασταυρώθηκαν οι δρόμοι εμπόρων, ταξιδιωτών και πειρατών. Η θάλασσα που έφερε σε επαφή καλλιτέχνες και φιλοσόφους.
05

Θαλάσσια πανίδα της Μεσογείου
Στην Ελλάδα όπως και στην μεσόγειο η θαλάσσια πανίδα είναι σχετικά αναπτυγμένη.
Yπαρχουν πολλά θαλάσσια ζώα που ευδοκιμούν στις θάλασσες της μεσόγειο και της Ελλάδας
Πιο συγκεκριμένα η πανίδα της μεσόγειο χαρακτηρίζεται από αρκετά μεγάλη ποικιλία πολλών ειδών.
06

Η Μεσόγειος κινδυνεύει
Η Μεσόγειος, η δική μας θάλασσα... κινδυνεύει.
07

Πειρατεία στη Μεσόγειο
Ενα αίτιο της μεγάλης εξάπλωσης της πειρατείας από τον 15ο αιώνα και μετά ήταν η αδυναμία του ναυτικού ισχυρών κρατών της εποχής να διατηρήσουν τον έλεγχο των θαλασσών.
08

Η Μεσόγειος παράμετρος συνύπαρξης λαών
Η μορφολογία της μεσογειακής λεκάνης διαμόρφωσε από νωρίς τις κατά τόπους πολιτικές κοινότητες των διαφόρων λαών αλλά και τις δυναμικές των μεταξύ τους σχέσεων
09

ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Για την Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο 12ος και εν μέρει ο 11ος προχριστιανικός αιώνας έχουν χαρακτηριστεί από
πολλούς σύγχρονους ερευνητές ως περίοδος αναστάτωσης, αναταραχών και κρίσης (βλ. Ward-Joukowsky 1992), αφού στη
χρονική τους διάρκεια τοποθετείται, με τα σημερινά δεδομένα, μια σειρά από γεγονότα, όπως....
10

Ψάρια και θαλάσσια ζώα στην Ελλάδα και Μεσόγειο θάλασσα.
Κατάλογος με πάρα πολλά είδη ψαριών στη Μεσόγειο με την ταξινομική και την κοινή ονομασία τους.
11
Η Μεσόγειος θάλασσα και οι Λεσσεψιανοί μετανάστες
Η έννοια του μετανάστη είναι ευρύτατα γνωστή . Τα τελευταία μάλιστα χρόνια ακούγεται και γράφεται καθημερινά από ΜΜΕ λόγω της έξαρσης της λαθρομετανάστευσης εξαθλιωμένων ανθρώπων της Ανατολής προς την Δύση. Η έννοια όμως του Λεσσεψιανού μετανάστη σίγουρα ξενίζει και είναι άγνωστη στον πολύ κόσμο.
12

Το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου
Η Μεσόγειος θάλασσα είναι μια "σταγόνα" στον παγκόσμιο ωκεανό! Ο όγκος των νερών της αντιπροσωπεύει μόλις το 0,7% της μάζας νερών του Πλανήτη (UNEP, 2004). Η Μεσόγειος όμως, είναι μια από τις πλουσιότερες θάλασσες, ως προς τον αριθμό των ζώων και φυτών που ζούν στα νερά της και αντιστοιχούν τουλάχιστο στο 10% της βιοποικιλότητας του παγκόσμιου ωκεανού.
13

Η νέα διώρυγα του Σουέζ απειλεί τη Μεσόγειο

Η επέκταση της διώρυγας του Σουέζ αναμένεται να υπερδιπλασιάσει τα έσοδα για την Αίγυπτο, όμως οι οικολόγοι παρομοιάζουν το έργο με «ρώσικη ρουλέτα» για το περιβάλλον και προειδοποιούν για περισσότερα ξενόφερτα είδη στα νερά της Μεσογείου.
14

Η κατάσταση των υδάτων στη Μεσόγειο.
Διπλωματική εργασία με σκοπό την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης των υδάτων στη Μεσόγειο και η διερεύνηση της εφαρμογής της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης στη διαχείρηση των υδατικών πόρων.
15

.